Dzisiejszy dzień, czyli Tłusty Czwartek, w kalendarzu chrześcijańskim znany także jako zapusty, to czas objadania się i przygotowywania do Wielkiego Postu. Geneza tłustego czwartku sięga starożytności. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Pierwotnie pączki były przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną.W Polsce około XVI wieku pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. A o tym co się robi w tłusty czwartek mówią dzieciaki z Sanoka.
Posłuchaj
Dziś dopuszczalne jest pochłanianie wielkiej ilości kalorii, ale przy zakupie tradycyjnych pączków, trzeba zwracać uwagę na ich skład. Najlepiej pączka przygotować sobie samemu radzi - Anna Polnik, dietetyk.
Posłuchaj
Jeden pączek może mieć od 200 do 450 kalorii. Żeby go spalić potrzeba 30 minut szybkiego biegu.