Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Na straganach i stoiskach jest ich coraz więcej. Owoce te są nie tylko smaczne, ale mają także mnóstwo witamin. Są bogatym źródłem witamin z grupy B, PP, a także witaminy C, której jest więcej w truskawkach niż owocach cytrusowych. Truskawki poleca się reumatykom oraz osobom cierpiącym na schorzenia wątroby oraz nerek, ponieważ są moczopędne. Działają także dobrze na serce, obniżają poziom cholesterolu, ciśnienia tętniczego, są wskazane dla osób z nadwagą oraz osób otyłych. Zawarte w truskawkach minerały odżywiają włosy, a truskawkowa maseczka nawilża cerę – wyjaśnia Anna Pacyga, dietetyk. Nie ma szczególnych przeciwskazań jeżeli chodzi o jedzenie truskawek, więc mogą je jeść wszyscy. Muszą jedynie uważać osoby, które są uczulone na składniki zawarte w truskawkach. - dodaje Anna Pacyga.