Dzisiejszy dzień obchodzony jest jako Światowy Dzień Zdrowia. W tym roku wiodącym problemem obchodów jest Bezpieczeństwo Żywności, a hasło przewodnie ogłoszone przez Światową Organizację Zdrowia brzmi „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”. Celem podejmowanych inicjatyw jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności w całym łańcuchu żywnościowym, od produkcji do spożycia. Przenoszone drogą pokarmową choroby mogą być przyczyną długotrwałej niesprawności, a nawet śmierci. Do skażenia żywności może dojść na dowolnym etapie jej produkcji i dystrybucji. Dlatego WHO zaleca zapoznawać się z informacjami dotyczącymi produktów spożywczych, postępować z żywnością i przygotowywać posiłki w domach, restauracjach i na lokalnych bazarach w sposób bezpieczny.
Światowy Dzień Zdrowia obchodzony jest corocznie od 1950 roku i jego celem jest zwrócenie szczególnej uwagi na najbardziej palące i zaniedbane problemy zdrowotne społeczeństw na świecie.
Posłuchaj jak o swoje zdrowie dbają krośnianie